Difference between revisions of "Bouwtechnisch Tekenen"

From BK Wiki
Jump to: navigation, search
 
(26 intermediate revisions by 4 users not shown)
Line 3: Line 3:
 
De bouwtechnische tekeningen vormen tevens het communicatiemiddel met andere partijen, zoals de opdrachtgever, adviseurs en de bouwer. En naar de overheid vormen de bouwtechnische tekeningen een juridisch stuk, bijvoorbeeld om vergunningen te kunnen krijgen. Het is daarom belangrijk dat je tekeningen juist zijn, dat wil zeggen dat ze voldoen aan de geldende eisen en regels. Regels omtrent schaalgebruik, lijndiktes en maataanduidingen, etc..
 
De bouwtechnische tekeningen vormen tevens het communicatiemiddel met andere partijen, zoals de opdrachtgever, adviseurs en de bouwer. En naar de overheid vormen de bouwtechnische tekeningen een juridisch stuk, bijvoorbeeld om vergunningen te kunnen krijgen. Het is daarom belangrijk dat je tekeningen juist zijn, dat wil zeggen dat ze voldoen aan de geldende eisen en regels. Regels omtrent schaalgebruik, lijndiktes en maataanduidingen, etc..
  
Want als iedereen dezelfde (teken-)taal spreekt kunnen we elkaar goed begrijpen!
+
Als iedereen dezelfde (teken-)taal spreekt kunnen we elkaar goed begrijpen!
  
__TOC__
+
* [[Bouwtechnisch Tekenen: Tekenfasen|Tekenfasen]]
 +
* [[Bouwtechnisch Tekenen: Tekentechnieken|Tekentechnieken]]
 +
* [[Bouwtechnisch Tekenen: Tekensystemen|Tekensystemen]]
 +
* [[Bouwtechnisch Tekenen: Layout|Layout]]
 +
* [[Bouwtechnisch_Tekenen:_CAD_systemen|CAD systemen]]
 +
* [[Bouwtechnisch Tekenen: Informatie|Informatie]]
  
=Tekensystemen=
 
  
Het is belangrijk te weten wat je wilt laten zien van jouw ontwerp en te weten wat nodig is om te laten zien. Plattegronden, doorsneden en aanzichten zijn het minimum wat je nodig zult hebben om een ontwerp duidelijk over te brengen. Details, werktekeningen en bestektekeningen zijn nodig voor de verdere uitwerking van het gebouw. Al deze tekeningen vallen onder de 'vlakke projectie'. Niet vlakke projecties, axonometriëen en perspectieven, zijn uitermate handig om een ontwerp in een oogopslag te kunnen overzien. Axonometriëen kunnen nog gebruikt worden ter verduidelijking van plattegronden, doorsneden en aanzichten omdat de maatverhoudeingen intact blijven. Perspectieven zijn beter geschikt voor sfeer- en presentatietekeningen en vallen niet onder bouwtechnische tekeningen.
+
* [[Standaard_lijndiktes_en_arceringen|Standaard lijndiktes en arceringen]]
  
==Vlakke projectie==
 
  
Een vlakke projectie is een 2D afbeelding van een 3D object, bijvoorbeeld een gebouw. Ze worden veel gebruikt in de bouwwereld, omdat ze twee grote voordelen hebben:
+
[[Category: Bouwconstructie]]
 
+
[[Category: Infopagina]]
* maatverhoudingen blijven intact
+
* alle hoeken zijn de werkelijke hoeken
+
 
+
Een samenstelling van enkele vlakke projecties geeft een compleet beeld van een gebouw. De tekeningen zijn beter bekend onder de namen plattegrond, doorsnede en gevel.
+
 
+
===Plattegrond===
+
 
+
Een plattegrond is een horizontale doorsnede op 1m boven de vloer. Er moet zoveel mogelijk relevante informatie instaan, maar niet alle informatie is voor iedereen relevant. Een tekening dient te worden aangepast aan de doelgroep. Zo is een opdrachtgever geïnteresseerd in de binnenmaten van vertrekken, een constructeur in kolomdoorsneden en een aannemer in het toegepaste type kalkzandsteen. Een tekenaar moet dus altijd in zijn achterhoofd houden voor wie hij tekent.
+
 
+
In een plattegrond worden de doorgesneden delen, zoals bijvoorbeeld muren en kolommen, getekend met een dikke lijn. Aanzichten, zoals trappen en meubilair, worden met een dunne lijn getekend. [[Bouwtechnisch Tekenen#Vlakke projectie|Gebouwdelen]] De doorgesneden delen krijgen een arcering die past bij de gekozen schaal. [[Materiaal]]
+
 
+
Het intekenen van meubilair, bomen en planten ondersteunt het gevoel voor de schaal. [[Gebouwdelen]] Dit is echter niet in alle soorten tekeningen relevant. Een opdrachtgever zal het op prijs stellen, maar een adviseur voor klimaatinstallaties zal het eerder hinderlijk vinden.
+
 
+
[[Image:filename.jpg]]
+
 
+
De functie van de verschillende vertrekken in de plattegrond kan aangeduid worden door deze erin te schrijven. Als dit voor verwarring zorgt of slecht leesbaar is, dan kunnen de kamers ook genummerd worden. Deze nummers worden dan verklaard in de strook voor aanvullende informatie. [[Ordening]]
+
In technische tekeningen worden vertrekken ook voorzien van een code. Deze codes beginnen met een letter die staat voor het gebouwsegment waarin het vertrek zich bevindt. Daarna de bouwlaag (niet hetzelfde als verdieping!) en tenslotte het vertreknummer. Ruimte C6.14 is bijvoorbeeld de ruimte met nummer 14 op de zesde bouwlaag van gebouwsegment C. De vertrekken moeten vanaf de hoofdingang van linksonder naar rechtsboven of met de klok mee genummerd worden. Deze codering vergemakkelijkt het communiceren met adviseurs en aannemers (“Deze radiator moet naar ruimte B3.24”) en komt ook goed van pas in bestekken (stel je eens voor: de hardhouten deuren type B moet in de kantoorruimten links op de 3e verdieping, het archief naast het trappenhuis op de 5e, etc. etc.). Behalve de code wordt vaak ook nog de functie ingeschreven. Eventueel wordt ook de oppervlakte van het vertrek vermeld.
+
 
+
Verder interessant: [[schaal]], [[maataanduiding]], [[bijschriften]], [[lijntypen]], [[lijndikte]], [[oriëntatie]]
+
 
+
[[Image:filename.jpg]]
+
 
+
===Doorsnede===
+
 
+
Een doorsnede is een verticale snede door een gebouw. Deze wordt gemaakt op de meest specifieke plek, zodat de doorsnede representatief voor het object is. Dat houdt onder andere in, dat een doorsnede nooit zal snijden door een kolom of evenwijdig aan de snede lopende balk. Om een project duidelijk te kunnen documenteren zijn meestal minstens twee doorsneden nodig, die haaks op elkaar staan. In een doorsnede worden de doorgesneden delen, zoals bijvoorbeeld muren en vloeren, getekend met een dikke lijn. Aanzichten, zoals trappen en meubilair, worden met een dunne lijn getekend. [[Gebouwdelen]]
+
De doorgesneden delen krijgen een arcering die past bij de gekozen schaal. [[Materiaal]]
+
 
+
[[Image:filename.jpg]]
+
 
+
Het intekenen van meubilair, bomen en mensen ondersteunt het gevoel voor de schaal. Dit is echter niet in alle soorten tekeningen relevant. [[Gebouwdelen]] Het hangt er vanaf wat de tekening duidelijk moet maken. Dat bepaalt ook de keuze voor de schaal.
+
 
+
[[Image:filename.jpg]]
+
 
+
Een interessante manier om een doorsnede te verduidelijken, is het toevoegen van een derde dimensie. Dat kan door er een axonometrische of perspectivische projectie van te maken. De plaats van een doorsnede moet altijd in een plattegrond aangegeven worden: [[bijschriften]]
+
De maataanduiding gebeurt in doorsneden anders dan in plattegronden: [[maataanduiding]]
+
 
+
Verder interessant: [[lijntypen]] en [[lijndikte]]
+
 
+
[[Image:filename.jpg]]
+
 
+
===Gevelaanzicht===
+
 
+
Een gevel of aanzicht is een vlakke projectie van de gevel van een gebouw. Omdat in een geveltekening geen onderdelen doorgesneden worden en alle lijnen dus aanzichtlijnen zijn, worden geveltekeningen vaak vlak en slecht leesbaar. Het is daarom belangrijk om diepte te suggereren door middel van:
+
 
+
* verschil in lijndiktes
+
* schaduwen
+
* bomen, auto's, mensen
+
 
+
[[Image:filename.jpg]]
+
 
+
[[Image:filename.jpg]]
+
 
+
[[Image:filename.jpg]]
+
 
+
De minder artistieke variant van de geveltekening benut dezelfde manier van maataanduiding als de doorsnedetekening. [[Maataanduiding]] Deze geveltekeningen geven andere informatie. Er is in te zien, welke ramen te openen zijn en naar welke kant die opendraaien.
+
 
+
Gevelaanzichten geeft men meestal een naam op basis van windrichtingen, bijvoorbeeld zuidwestgevel. [[Bijschriften]]
+
 
+
Gevels worden bij voorkeur in dezelfde [[schaal]] als de plattegronden en doorsneden getekend, wat de begrijpelijkheid aanzienlijk bevordert. De ordening van de gevels op het blad vergt ook de nodige aandacht: [[Ordening]].
+
 
+
Verder interessant: [[lijntypen]], [[lijndikte]]
+
 
+
[[Image:filename.jpg]]
+
 
+
==Axonometrische Projectie==
+
 
+
Een axonometrische projectie is een 3D tekening zonder perspectief. De maatverhoudingen blijven intact (behalve bij cabinet), maar de hoeken worden aangepast aan het gekozen perspectief. Bij de planimetrische projectie onder 45 graden vallen lijnen over elkaar, wat de leesbaarheid van de tekening niet ten goede komt.
+
 
+
[[Image:filename.jpg]]
+
 
+
===axonometrie===
+
 
+
Een axonometrischeprojectie kan voor vele doeleinden zeer effectief werken. Vanwege de maatvastheid biedt het snel overzicht er duidelijkheid. De axonometrie kan gebruikt worden om de draagconstructie in 3D weer te geven, een detail uit te beelden, de planning van een ontwerp in een tekening weer te geven en zelfs een complex technisch detail in 3D over te brengen.
+
 
+
[[Image:filename.jpg]]
+
 
+
===Soorten Projecties===
+
 
+
[[Image:filename.jpg]]
+
 
+
==Perspectivische Projectie==
+
 
+
Een perspectivische projectie is een 3D tekening mét perspectief. In deze tekening gaan dus zowel maatverhoudingen als originele hoeken verloren.
+
 
+
[[Image:filename.jpg]]
+
 
+
===Doel van de Perspectivische Projectie===
+
 
+
De perspectivische projectie wordt vooral gebruikt voor sfeerbeelden, maar kan ook een ontwerp verduidelijken.
+
 
+
[[Image:filename.jpg]]
+
 
+
[[Image:filename.jpg]]
+
 
+
[[Image:filename.jpg]]
+
 
+
===Oogpunt===
+
 
+
Hoewel een perspectivische projectie vanuit elk oogpunt genomen mag worden zijn er drie die bijna altijd worden toegepast namelijk; de ooghoogte perspectief, de vogelvlucht perspectief en het kikkerperspectief. Hun namen geven al aan van welk punt het perspectief wordt genomen.
+
 
+
====Perspectieven====
+
 
+
[[Image:filename.jpg]]
+
 
+
====Ooghoogte perspectief====
+
 
+
[[Image:filename.jpg]]
+
 
+
====Volgelvlucht perspectief====
+
 
+
[[Image:filename.jpg]]
+

Latest revision as of 19:30, 14 February 2019

Tekeningen maken is een belangrijk aspect van de bouwkunde opleiding. Via tekeningen kan je jouw ideeën namelijk aan jezelf en aan anderen duidelijk maken. Presentatie, helderheid en volledigheid van jouw tekening is belangrijk.

De bouwtechnische tekeningen vormen tevens het communicatiemiddel met andere partijen, zoals de opdrachtgever, adviseurs en de bouwer. En naar de overheid vormen de bouwtechnische tekeningen een juridisch stuk, bijvoorbeeld om vergunningen te kunnen krijgen. Het is daarom belangrijk dat je tekeningen juist zijn, dat wil zeggen dat ze voldoen aan de geldende eisen en regels. Regels omtrent schaalgebruik, lijndiktes en maataanduidingen, etc..

Als iedereen dezelfde (teken-)taal spreekt kunnen we elkaar goed begrijpen!