Difference between revisions of "File:Medewerkers"

From BK Wiki
Jump to: navigation, search
(De waarneming geschematiseerd)
Line 1: Line 1:
==Kubusperspectief in het ontwerp==
+
==Composition in photography==
Wie in staat is om uit het hoofd een perspectivisch correcte kubus vanuit verschillende standpunten te tekenen heeft een basis voor een volume van elke gewenste maatverhouding.
+
What is needed to make a good or even great photograph or picture.
[[Image:vluchtpunt.jpg|thumb|center|600px|Drie basiskubussen bij een vluchtpunts-afstand van ongeveer 5x beeldformaat voor elk afzonderlijk.]]
+
===Enkele basiskubussen===
+
[[Image:opzet_kubus.jpg|thumb|right|250px|Opzet van drie basiskubussen uit het hoofd met kennis van de perspectivische gegevens.]]
+
[[Image:correctie_kubus.jpg|thumb|right|250px|Correclie van de perspectivische evenwijdigheid. Blijft een knikker stilliggen op hel bovenvlak?]]
+
Uitgaande van een vluchtpuntsafstand van minimaal 5x beeldbreedte zijn drie herkenbare basistypen eenvoudig te construeren. Ze kunnen zonder veel constructies uit het hoofd kunnen worden getekend, als de horizonhoogte gekozen is, zodat één vluchtpunt op het oog kan worden gelocaliseerd. Omdat de verticalen evenwijdig worden getekend maakt de horizon deel uit van het beeld, en bepaalt dus een relatief groot beeldformaat de afstand tussen de vluchtpunten.
+
*Bij een overhoekse kubus liggen de voorste en achterste verticaal in elkaars verlengde. De vluchtpunten links en rechts liggen even ver weg (elk op minimaal 2x beeldformaat afstand) en de afbeelding is symmetrisch qua hoekverdraaiingen en verkortingen. Uit het hoofd tekenend kan worden gestart met het diagonale vlak. Verhoudingen]: 1,5 bijna (diagonaal = v'2=ruim 1,4); toe te passen hoeken volgen uit de (globale) locatie van één vluchtpunt op minimaal 2 beeldbreedte's afstand.
+
*In driekwart-positie zien we het voor- en achter-vlak bijna frontaal. Ze zijn dus bijna vierkant. Doordat één vluchtpunt dichtbij ligt, is het betreffende zijvlak verkort tot vrijwel een derde van zijn feitelijke lengte. De verkorte ribben convergeren sterk naar een vluchtpunt op ruim 1 beeldformaat afstand. Het andere vluchtpunt ligt ver weg, zodat de andere horizontalen bijna evenwijdig kunnen worden getekend.
+
*Recht van voren, frontaal gezien, zijn het voorste en achterste vierkant onvervormd. Er is een sterke convergentie naar één centraal vluchtpunt zodat de overige vlakken extreem zijn verkort. Door het vluchtpunt van een diagonaal in het grondvlak ruim 2 beeldformaten verderop uit te zetten op de horizon, kan de diepte worden bepaald. Bij deze vluchtpunts-afstand blijkt het achterste vierkant minimaal 3/4x het formaat van het voorste vierkant te hebben.
+
Beoordeel en verbeter achteraf de verhoudingen. Controleer of alle v lakken perspectivisch vierkant kunnen zijn. Bedenk waar de horizon en de vluchtpunten zouden liggen. Bedenk ook of een knikker op het bovenvlak stil zou blijven liggen.
+
[[Image:perspectiefische_deling.jpg|thumb|right|200px|Perspectivische deling via een diogonaal.]]
+
[[Image:perspectiefische_deling2.jpg|thumb|right|200px|Diagonale vermenigvuldiging van kubussen.]]
+
[[Image:perspectiefische_vermenigvuldiging.jpg|thumb|right|200px]]
+
===Perspectief uit plattegrond en aanzichten===
+
Links is te zien hoe we met behulp van kubussen op basis aanzichten en een plattegronds  en  perspectiefschets kunnen maken van een object. Na keuze van een geschikt standpunt wordt op basis van strategisch gekozen maatvierkanten in plattegrond en gevels een daarop afgestemd maatsysteem van kubussen opgezet. Plattegrond en opstanden worden in hoofdlijnen daarin geconstrueerd, waarna de details in de juiste verhouding kunnen worden uitgewerkt.
+
===Maatverdelingen in een kubus===
+
Verticalen kunnen in het gehanteerde perspectieftype in gelijke maten worden verdeeld. Als een perspectivisch verkorte ribbe in gelijke delen moet worden verdeeld is het voorste deel groter dan het achterste deel. Via een diagonaal vinden we de juiste maatverhouding. Met wat ervaring kan het later ook op het oog.
+
===Vermenigvuldiging van kubussen===
+
Voor het tekenen van gebouwen is vaak een basis van meer kubussen nodig. Daarvoor wordt de verdeel-methode omgekeerd toegepast. De perspectivische maat van een tweede kubus wordt gevonden via de kortste diagonale lijn door het midden van een ribbe. We vermenigvuldigen bij voorkeur achterwaarts om eventuele fouten niet te vergroten.
+
 
<br>
 
<br>
Een overhoekse kubus kan snel worden vermenigvuldigd via horizontale lijnen door de hoekpunten in het grondvlak. Controle is altijd mogelijk door het vluchtpunt van alle (perpectivisch evenwijdige!) diagonalen op te zoeken die in het horizontale grond- en bovenvlak naar achteren lopen.
+
There are two important parts we have to deal with.
===Kubusrasters===
+
# Technique. You need to have knowledge of the technical side of    making photos and all possibilities available to you to be able to use them well. We are talking here about aperture, shutterspeeds, depth of field , lenses and perspective and so on. This is what I talked about last week. Technique and the applying of it is something that can be learned.
Tenzij, zoals hier, wordt gestart met een kubus met een extra grote vluchtpuntsafstand is de vermenigvuldigingsmogelijkheid van een in perspectief getekende kubus natuurlijk beperkt: bij het veranderde totale beeldformaat hoort een andere vluchtpuntsafstand. Vermenigvuldiging van eventuele fouten in de eerste kubus kan bovendien bij een groot kubusraster tot ernstige misvorming leiden.
+
# Artistic. Now here we reach a part that is much more difficult to learn or maybe even not to be learned. Because here also a sense of feeling plays a major part. Feeling for the image and for the relations in an image. So you need feeling for composition.
 
+
==Vogelvlucht en ooghoogte==
+
[[Image:ooghoogte_van_voglevlucht.jpg|thumb|right|250px|Het herleiden van een ooghoogte-perspectief uit een vogelvlucht-tekening, na bepaling van het ooghoogtevlak]]
+
[[Image:ooghoogte_schaal.jpg|thumb|right|250px|De ooghoogte is afhankelijk van de schaal van het gebouw.]]
+
Een vogelvluchtperspectief kan eenvoudig worden getransformeerd naar de ooghoogte van een laag standpunt.
+
 
<br><br>
 
<br><br>
Teken in de vogelvluchttekening het vlak van de nieuwe ooghoogte. De hoogte daarvan wordt bijvoorbeeld bij een deur gevonden. De belijning van dit vlak wordt in de nieuwe tekening de horizon. Neem alle verticalen over (of trek ze door) in de nieuwe tekening. De verticale afmetingen blijven gelijk. Ze veranderen alleen van positie t.o.v. de horizon. Meet nu de afstanden van alle zichtbare knooppunten tot het ooghoogte-vlak en noteer ze, boven en onder de horizon, in de nieuwe tekening. Door deze punten opnieuw onderling te verbinden ontstaat het ooghoogteperspectief.
+
You could say that about 90 percent of photography can be learned.
<br><br>
+
Controleer of de perspectivisch evenwijdige lijnen boven en onder de nieuwe horizon weer één vluchtpunt hebben. Meestal zijn correcties achteraf nodig omdat er bij het overnemen van maten fouten worden gemaakt.
+
===Schaal en perspectief===
+
De leesbare verhouding tot de menselijke maat kan worden aangegeven door een mensfiguurtje in de tekening te plaatsen. Ook deuren geven een indruk van de schaal.
+
 
<br>
 
<br>
In een vogelvluchttekening heeft het formaat van een gebouw in principe geen invloed op het perspectief. De normale voorwaarden zijn voor elke tekening gelijk: het object past binnen de vaste beeldhoek (vluchtpuntsafstand ± 5x beeldbreedte). Het verschil in distantie tussen grote en kleine gebouwen wordt pas duidelijk als we de schaal kunnen waarnemen.
+
The other 10 percent is determined by a feeling for an image which is necessary to make a really good image that also moves other people.
 +
===Now what is composition?===
 +
There are several ways to describe what composition means.
 
<br><br>
 
<br><br>
De schaal van een tekening is iets heel anders dan de hier bedoelde schaal van een gebouw. Aanzichten, plattegronden en doorsneden kunnen ziin getekend op biivoorbeeld schaal 1:100.
+
The word composition is used in art , music and writing to convey the fusion of separate elements to form a whole. A music composition is the sum of its individual notes. A written composition is the sum of all its words. Likewise a photographic composition is the sum of all its graphical elements. The main subject, the foreground, the background and any supplemental subjects within the frame.
 
+
==Centraal perspectief==
+
[[Image:centraalperspectief.jpg|thumb|right|150px]]
+
Een centraal perspectief is in veel gevallen een toegankelijke, direct ruimtelijke ontwerptekening. Ze kan met summiere gegevens vaak direct op ooghoogte worden geschetst, omdat het centrale vluchtpunt binnen de tekening ligt In het ruimtelijk beeld kan het ontwerp verder worden ontwikkeld.
+
===Perspectief achter een doorsnede===
+
De tekening wordt opgezet op basis van onderlingstrokende vierkanten in een (denkbeeldige) doorsnede en een plattegrond. Omdat de afmetingen van de basiskubus bekend zijn, kan de horizon op een realistische ooghoogte in het voorvlak kan worden vastgelegd. Als het centrale vluchtpunt is gekozen kan de kubus met de juiste diepte worden getekend. Nu kunnen vanuit de doorsnede de benodigde perspectief-lijnen worden getrokken.
+
 
<br><br>
 
<br><br>
Alle dieptematen en eventueel nieuw benodigde hoogtematen kunnen aan de kubus worden ontleend. Als het met de dieptebepaling in deze kubus te ingewikkeld wordt, tekenen we in hetzelfde perspectiefbeeld een "vogelvlucht- plattegrond" onder de kubus. Deze is beter zichtbaar, want minder verkort dan de bodem van de kubus. Vanuit deze "vogelvlucht-plattegrond" brengen we de gegevens over naar de perspectief-tekening.
+
Composition is the start of the photographic process on the creative side.
<br><br>
+
In een stedelijke omgeving is de procedure gelijk, maar beschrijft de kubus de buitenruimte. Vaak wordt gewerkt met meer kubussen achter elkaar. Vermenigvuldiging kan via diagonalen in het grondvlak.  
+
 
<br>
 
<br>
Eventuele scheve lijnen in de plattegrond worden doorgetrokken naar de ribben van het vierkantsraster, zodat ze verhoudingsgewijs in de perspectief-plattegrond kunnen worden geprojecteerd. De scheve lijnen in de plattegrond leiden naar een eigen vluchtpunt op de horizon, dat geldig is voor alle evenwijdige grond- en daklijnen in die richting.
+
On the technical side we start with “light” which is the raw material for our image and work with the exposure controls or technical elements: shutter, aperture, lenses and so on.
===Gevelperspectief===
+
Van een gevelaanzicht kan rechtstreeks een centraalperspectivische afbeelding worden gemaakt met behulp van een daarin aangebracht vluchtpunt op ooghoogte. Vanuit het betreffende gevelvlak wordt zowel naar voren als naar achteren in de diepte gewerkt, met aandacht voor de extreme verkortingen (!). Zonodig kunnen ook hier dieptegegevens worden ontleend aan een vogelvlucht-plattegrond onder het aanzicht.
+
 
+
==Ontwerpschetsen Op ooghoogte==
+
[[Image:ooghoogte.jpg|thumb|right|200px]]
+
In de praktijk van het ontwerpen zijn er vragen die het beste kunnen worden beantwoord met een perspectiefschetsje op ooghoogte. Op basis van een of enkele globale afmetingen kan daartoe een kubus worden geschetst, waarin de horizon direct op een reële ooghoogte ligt van bijvoorbeeld 1.70 m.
+
 
<br><br>
 
<br><br>
Hoe ervaar je de massa van een kantoorblok met een lengte van zo'n 100 m en een hoogte van 20 m, als je ernaast staat?
+
Composition is the placement of elements within the restriction of the frame. With a 35mm or SLR camera this a rectangle either in landscape or in portrait position.
 
<br>
 
<br>
Dat kan worden onderzocht door de ruimte naast het gebouw te tekenen in vijf kubussen van 20 m. Bij de opzet van de eerste kubus wordt de ooghoogte een twaalfde van 20 m gekozen. Vermenigvuldiging naar achteren kan op de eerder beschreven manier in het goed zichtbare bovenv lak. Door er figuranten bij te tekenen met hun Hogen op horizon-hoogte wordt de schaal van het gebouw zichtbaar.
+
In either case the frame is going to see less than our eyes so the trick is to decide what to point the camera at.
 +
==A photo has two major parts.==
 +
First is the subject which is what we take a photo of.
 +
<br>
 +
Second is treatment which is how we arrange that subject within the frame. How we compose the photo.
 
<br><br>
 
<br><br>
Voor een ruimtelijk beeld van de trap in een woongebouw van twee verdiepingen weten we dat de hoogte twee woonlagen, ofwel 5,5 à 6 m zal zijn. Een frontale kubus van die afmeting kan worden getekend door in het eerste vierkant meteen de horizon op ongeveer een derde van de hoogte te kiezen. De diepte van 5,5 à 6 m wordt snel bepaald met een diagonaal (in het goed zichtbare bovenvlak) naar een vluchtpunt op twee beeldformaten afstand. Het schetsje kan in deze kubus direct worden gemaakt.
+
What makes a great composition is a very subjective thing. How someone responds to an image depends on their past experiences (memory),their interests and what they are looking for. This is why the same picture often receives a variety of responses from different viewers
<br><br>
+
Ook in een overhoekse is een snelle opzet met een laag standpunt mogelijk.
+
<br>
+
Bij het ontwerpen van de vorm en proportionering van een gevel in een smalle straat kan het ooghoogte-beeld vanaf de straat maatgevend zijn. Voor een bouwhoogte van 14 m wordt een overhoekse kubus opgezet vanuit het diagonale vlak (pag. 28). Een reële ooghoogte ligt op ongeveer een achtste van 14 m. Eén vluchtpunt op zo'n 2x beeldbreedte afstand is genoeg om de symmetrische kubus te tekenen waarin het ontwerp gestalte kan krijgen.
+
 
+
==Ronde vormen en kromme vlakken==
+
[[Image:perpectiefische_cirkel.jpg|thumb|right|200px|De "platte" ellips als perspecti vische cirkel]]
+
[[Image:cirkel_kubus.jpg|thumb|right|200px|De richting van de lange as van de ellips in een verticaal vlak, loodrecht op de denkbeeldige cilinder-as.]]
+
Het tekenen van cirkels en ellipsen vraagt enige oefening. We beschrijven de figuur eerst enkele malen vlak boven het papier en laten al doende de tekenstift voorzichtig op het papier zakken. In de doorgaande armbeweging worden eventuele onvolkomenheden meteen verbeterd.
+
===Cirkels in horizontale vlakken===
+
Als we een vierkant met ingeschreven cirkel perspectivisch horizontaal leggen, zien we hoe de cirkel daarin als een ellips getekend kan worden.
+
 
<br>
 
<br>
De lange as van de platte ellipsfiguur valt natuurlijk niet samen met de perspectivische middellijn van de cirkel. De ellips raakt het omgeschreven vierkant in de perspectivische middens van de zijden. Deze raak-punten vallen dus niet samen met de uiteinden van de lange as van de ellips.
+
So to create an effective image the photographer must understand the way people respond to the various kinds of visual organisation. For this there are a number of “rules” of composition that if used well will give a good photograph.
 
<br><br>
 
<br><br>
Het snijpunt van de diagonalen van het vierkant is het perspectivische middelpunt van de cirkel.  
+
There are several classic ways to compose a photograph. To use these methods you will need to train yourself to see your subject in terms of lines and shapes. Sometimes lines in a photograph are obvious, like the horizon in a landscape. Other times the lines are not that obvious.
 +
===Lines===
 +
A line represents a "path" between two points. A line can be straight, curved, vertical, horizontal, diagonal, or zigzag. Lines imply motion and suggest direction or orientation. A line can also be implied, that is filled in by the mind when several points are positioned geometrically within a frame. Placing four dots on a page in the shape of a square can imply the points are linked as the mind searches for recognizable patterns. The direction and orientation of a line can also imply certain feelings. Horizontal lines imply tranquillity and rest, whereas vertical lines imply power and strength. Oblique lines imply movement, action and change. Curved lines or S shaped lines imply quiet, calm and sensual feelings. Lines that converge imply depth, scale and distance - a fence or roadway converges into the distance provides the illusion that a flat two-dimensional image has three-dimensional depth. A line is an effective element of design because it can lead the viewer's eye. To create more effective photographs actively look for lines and arrange them within your viewfinder to invoke specific feelings.
 +
===Shapes===
 +
Shapes are the result of closed lines. However shapes can be visible without lines when an artist establishes a colour area or an arrangement of objects within the camera's viewfinder. Some primary shapes include circles, squares, triangles and hexagons all of which appear in nature in some form or another. Space is defined and determined by shapes and forms. Positive space is where shapes and forms exist; negative space is the empty space around shapes and forms. For images to have a sense of balance positive and negative space can be used to counter balance each other.
 +
===Form - Light & Dark===
 +
Form refers to the three-dimensional quality of an object, which is due in part to light, and dark areas. When light from a single direction (e.g. our sun) hits an object, part of the object is in shadow. Light and dark areas within an image provide contrast that can suggest volume. Factors that can affect our feelings towards an image include the direction of the light source, from above or below, and the gentleness or abruptness of the half tones. Light coming from behind a subject can form a silhouette resulting in object that is completely black against a lighter colored background. Silhouettes appear as two-dimensional shapes lacking form. The absence of colour often enhances our perception of form for instance in black and white photographs. Light emitted from above and to the side when applied to portraits creates what is often referred to as "Rembrandt lighting". This form of lighting emphasizes edges and depth. In landscape photography oblique lighting occurs early and late in the day where it enhances the natural texture of the landscape and is often accompanied by warm or cool colour casts.
 +
==The rule of thirds and the golden mean.==
 +
One of the most talked about rules in photography is the rule of thirds,
 
<br>
 
<br>
Het omgeschreven vierkant kan in elke gewenste richting worden gedraaid zonder dat de horizontale ellips (de perspectivische cirkel) van vorm en stand verandert.
+
which is the rule where a picture is divided into three sections vertically and horizontally and the lines and points of intersection represent places to position important visual elements. It is not necessary to try and match up lines in your scene to the exact grid. The focal point should be placed near or on any of the four intersection points created by those lines.
===Cirkels in verticale vlakken===
+
In de horizontale vlakken van een getekende kubus ligt de lange as van de ingeschreven ellips altijd horizontaal, ongeacht de richting van het vierkant.
+
 
<br>
 
<br>
Een cirkel in een verticaal vlak, zoals een torenklok of een autowiel, zien we meestal als een schuinstaande ellips. Deze moet, net zoals de horizontale, altijd loodrecht worden getekend op de denkbeeldige omwentelingsas van de door de cirkel bepaalde cilindervorm. De ellips staat alleen verticaal als deze as toevallig samenvalt met de horizon. De restvormen in de hoeken van elk perspectivisch vierkant moeten gelijke oppervlakken voorstellen (controlemiddel).
+
The origin of the rule of thirds derives from another “rule” called the “Golden Mean” also called the “Golden Ratio”. The “Golden Mean” and its application are similar although the golden ratio is not as well known and its points of intersection are closer together.
===Cilinders, kegels===
+
Bij het tekenen van cilinders en kegels is het tekenen van de omwentelingsas een veilig begin, voor de symmetrie en voor het uitzetten van maten.
+
 
<br>
 
<br>
Zoals eerder bleek, staan de ellipsen vervolgens altijd meetkundig loodrecht op deze omwentelingsas. Dat geldt voor zowel staand als liggend getekende cilinders en kegels. Om een cirkel perspectivisch vast te leggen kan het soms nuttig zijn om eerst een vierkant in de juiste positie te tekenen.
+
The golden ratio is comprised of two parts that follow the Fibonacci sequence.
<br>
+
Als de kromme oppervlakken van cilinders en kegels van toon moeten worden voorzien wordt die verlopend aangebracht. De schaduw-kern zit aan de tegenovergestelde kant als die van het gekozen licht.
+
 
<br><br>
 
<br><br>
[[Image:cilinders.jpg|thumb|center|600px|Ellips-posities volgend uit perspectivische hulpvierkanten en blokvormen bij het tekenen van ronde objecten.]]
+
0-1-1-2-3-5-8-13-21-34-55 etc
 +
<br><br>
 +
Each succeeding number is equal to the sum of two preceding numbers.
 +
The ratio formed 1:1.618 is called the golden ratio or golden mean. If you look at the lines in the image they make up squares. All of these squares put together in this way come together to form a rectangle . the ratio of the squares in this rectangle is composed of the number 1.618 which is the golden rectangle.
 
<br>
 
<br>
De platheid van een horizontale cirkel hangt in de perspectivische ruimte natuurlijk af van zijn verticale afstand tot de getekende horizon. Ook zijn er vaste relaties tussen de al dan niet schuine stand en de bolling van een getekende ellips en het standpunt van waarneming.
+
Now if you divide each smaller window with the same ratio and join their corners you end up with a logarithmical spiral. This spiral is a motif found all over the natural world. For instance in the Nautilus shell , in flowers and flower petals in pines etc. Flower petals and pinecones are two examples of spiral design that use the golden ratio. Why this ratio of 1.168? this ratio provides the flower petals and pinecone with maximum exposure to sunlight and allows raindrops to flow down to the roots in the most effective way.
[[Image:cilinders_constructies.jpg|thumb|right|200px|Hulpconstructies voor bochten in buizen]]
+
[[Image:dubbel_gekormt.jpg|thumb|right|200px|Ruimtelijke hulpconstructies voor  kromme en dubbelkromme vlakken. De vormbegrenzende raaklijnen zijn met pijltjes aangegeven.]]
+
[[Image:veelhoeken.jpg|thumb|right|200px]]
+
===Buizen en bochten===
+
Met behulp van de perspectivisch getekende kubussen en blokvormen kunnen de ellips en de verkorting van buisachtige vormen in alle standen worden benaderd. De voet of de top van van een ronde kolom wordt bijvoorbeeld vaak te bol getekend. Ook die moet passen in een perspectivisch vierkant dat in het betreffende horizontale vlak ligt.
+
 
<br>
 
<br>
Vooral voor het tekenen van aansluitingen en bochten is het goed om eerst zelf in blokvormen construerend de wetmatigheden grondig te leren kennen, al vorens ze toe te passen. De uiteindelijke belijning bestaat uit raaklijnen aan in het blok geconstrueerde doorsneden. Deze raaklijnen kruisen elkaar in sommige gevallen.
+
The sunflower positions its seeds in a golden ratio spiral because it is the most effective manner of having as many seeds as possible in a given amount of space and allowing them to remain un-crowded within that space.
===Kromme vlakken===
+
*In music compositions symphonies of Mozart and Beethoven can be broken down into this ratio.
Enkelvoudig en meervoudig gekromde vlakken worden eerst als rechthoekige constructies dun opgezet (zie de linkerpagina). Via een aantal doorsneden krijgen we inzicht in de uiteindelijke ruimtelijke belijning, meestal rakend aan deze doorsneden.
+
*Leonardo da Vinci based all sorts of his artwork experiments and theories on the golden mean. Here we see his famous painting “the last supper”. And also the Mona Lisa is based on the golden ratio.
<br>
+
*In Architecture there are also some very well known building and architects that use the golden ratio in their design.
Een willekeurige doorsnede door een getekend krom vlak kan worden gevonden door te beginnen in het grondvlak van het omhullende rechthoekige blok.
+
*The Egyptians used the golden ratio for their pyramids and the lay out of the three great pyramids of Giza use the curve of the golden ratio.
<br>
+
*The Greek recognized it as “dividing a line in the extreme and mean ratio” and used it fot beauty and balance in the design of the Parthenon for instance.
In het algemeen wordt bij dit soort constructies de duidelijkheid vergroot door overgangen van recht naar rond altijd te laten zien en niet zuinig te zijn met hulpconstructies. Het verhoogt de leesbaarheid en de exactheid van een tekening.
+
*Yet another example is the “Notre Dame” in Paris.
===Toon===
+
*And of course there is Le Corbusier who developed a scale of proportions which he called “Le Modulor” based on the human body whose height is divided in golden sections commencing at the navel.
Om de ruimtelijkheid verder leesbaar te maken krijgen ronde vormen een verlopende toon, die donkerder wordt naarmate het vlak meer van de gekozen lichtrichting is afgewend.
+
*Finally, Studies on top fashion models some years ago revealed that their faces have a large number of characteristics with exactly the ratio 1.618.
<br>
+
<br><br>
De toon op dubbelgekromde vlakken kan in gedachten volgens het zelfde principe worden benaderd door twee enkelvoudige lichtingen in het toonverloop te combineren.
+
Because of the fact that the golden ratio occurs so frequently in nature it may be that we , on some basic instinctive level tend to find beauty in things that correspond with this ratio and use it as a major composition element.
===Regelmatige veelhoeken===
+
Met behulp van perspectivische cirkels (ellipsen dus) kunnen op eenvoudige wijze regelmatige drie-, vijf-, zesen achthoeken in perspectief worden geschetst.
+
<br>
+
Hieronder zijn daarvoor de benaderingsformules verzameld. De raaklijn wordt gebruikt om de haakse richting in het perspectiefvlak te vinden.
+
 
+
==Beplanting, textuur en reductie==
+
Een boom laat zich op vele manieren tekenen. We zoeken een beeld dat enerzijds goed past en anderzijds voldoende contrasteert bij de concrete rechtlijnige gebouwen in onze tekeningen. Voor het tekenen van bomen uit het hoofd is het noodzakelijk om eerst naar waarneming te komen tot een karakterisering van de essenties.
+
===De waarneming geschematiseerd===
+
Bij de waarneming blijkt dat we onmogelijk een volledige, gedetailleerde boom kunnen tekenen. Een schematisering is nodig. De volgende onderdelen kunnen afzonderlijk worden geoefend.
+
 
<br><br>
 
<br><br>
De Omtrek-vorm (stam/kruin-verhouding, grootste breedte) kan plat worden gemeten. De veranderlijke en open vorm wordt met een stippellijn aangegeven om een gesloten volume te vermijden.
+
But there are more rules that we can use  to accomplish a nicely balanced  and composed image that will keep the attention of the viewer.
 +
==Rules of Compostion==
 +
===1. Simplicity===
 +
The best way to present a clear message in a photograph is to keep the composition simple. The fewer elements you have to work with, the easier it is to design a pleasing image and control the viewer's eye movement. There are several ways to simplify a composition, but the primary method is to move in closer to the main subject. Photojournalist Robert Capa said it best: "If your pictures aren't good enough, you're not close enough." Whether you physically move the camera position closer or zoom in optically, getting closer allows you to fill the frame with the subject, paring the composition down to its essential components. It removes visual distractions from the edges of the frame, eliminates superfluous elements and defocuses the background. Shallow depth of field helps to isolate the subject from a busy background by blurring objectionable clutter, and may even create soft pools of complementary color behind the subject.
 +
===2. Leading lines===
 +
Another compositional technique to create energy and movement in a photograph is the use of leading lines. Whether they are graceful curves or dynamic diagonals, all lines should lead the viewer's eye to the focal point. But be careful with the use of leading lines. They can also work against you by directing the eye away from the subject or, if the line divides the photograph in two, leading it right out of the image.
 +
===3. Frame within a frame===
 +
Another way to strengthen a composition and to focus attention and the sensation of depth is to use objects or shapes in the foreground as a frame within a frame. All sorts of things can be used as frames: archways, door and window openings, a hole in a wall, the overhanging branches of a tree and even the play of shadow on a scene. Frames work best if they are darker than the main subject.
 +
===4. Rhythm===
 +
Rhythm refers to the regular repeating occurrence of elements in the scene just as in music it refers to the regular occurrence of certain musical notes over time. In photography the repetition of similar shapes sets up a rhythm that makes seeing easier and more enjoyable. Rhythm is soothing and our eyes beg to follow rhythmic patterns. To be effective, rhythm also requires some variability - rhythm that is too similar or perfect may be boring. Therefore when composing your images look for repetition with variation. For instance if you are photographing a fence - one that is perfect will not hold a viewers interest for long, but one in which some of the posts are bent, broken, larger or smaller will generate more viewer interest.
 +
===5. Color===
 +
On colours there has been a lot of research on its effect and how we respond to different colours. Colour effects us emotionally with different colours evoking different emotions.  So colour can be used in composition to draw attention to the subject. The so called warm colours (red orange yellow) tend to draw attention in an image. The cool colours (blue violet and green) seem to go more to the background. You can also use colour to create specific effects. With careful framing and camera angle you can draw attention to a relatively small but bright coloured subject against a more subdued background. But bright patches of colour can also divert the eye to minor parts of the scene.
 
<br>
 
<br>
De stam en hoofdtakken worden (voorzover zichtbaar) in korte lijntjes getekend met controle over richtingen en vertakkingshoeken. Als de karakteristieke groeiwijze kan worden weergegeven is het niet nodig om alle takken te tekenen. Let op de afnemende houtdikte bij elke splitsing. Door overlappend en dik en dun te tekenen wordt diepte gesuggereerd.
+
Analogous colours are colours that are adjacent to each other on the color wheel, e.g. yellow and green Analogous colours on the colour wheel "get along" and are referred to as being harmonious. Analogous colours are often used in visual design and have a soothing affect.
 +
Complementary colours are colours opposite to each other on the color wheel, e.g. Blue-violet and yellow. Complimentary colours exhibit more contrast when positioned adjacent to each other -for example yellow appears more intense when positioned on or beside blue or violet.
 +
===6. Negative Space===
 +
Negative space is a term used in photography that implies only a tiny fraction of the frame is taken up by the actual subject. Negative space is usually used either to make the subject seem very small, or to give the impression of the subject being in a wide-open space.
 +
==Finally==
 +
Now having said all this about the rules of composition that you have to use to get a nicely balanced, visual attractive photograph, we all know that rules are there to be broken. So see them as guidelines and use them as such.
 
<br>
 
<br>
De verdere vertakking (bij een kale boom) bestaat uit naar buiten toe lichtere en dichtere lijntjes in een voor elke soort karakteristiek patroon. De buitenste takjes staan vaak als "geopende handjes" naar het licht. Het gebladerte verhult in het beeld van de zomerboom het grootste deel van de takken. Omdat we op afstand tekenen zien we geen afzonderlijke bladeren, maar een, per soort karakteristieke, textuur met lichte en beschaduwde gebieden. Het vraagt oefening om de open omtrek en de verlopende schaduwtoon met een natuurlijke onregelmatigheid in één en dezelfde textuur te realiseren. De ruimtelijkheid wordt versterkt als eenvoudige, herkenbare schaduwvormen worden nagestreefd (basisvormen!). Zonodig kan met een neutrale arcering een boom als geheel een eigen kleur worden gegeven.
+
Often you'll get a far better picture by intentionally breaking the rules - placing the horizon across the middle of the picture, or your focal point in the centre. The thing to remember is that whatever you do, make sure you have a reason for doing it. Knowing why you do something and what effect it will have, leads to good composition.
<br><br>
+
[[Image:boom_opzet.jpg|thumb|center|600px|Stappentekening van een eik als schema naar waarneming.]]
+

Revision as of 02:43, 27 February 2010

Composition in photography

What is needed to make a good or even great photograph or picture.
There are two important parts we have to deal with.

  1. Technique. You need to have knowledge of the technical side of making photos and all possibilities available to you to be able to use them well. We are talking here about aperture, shutterspeeds, depth of field , lenses and perspective and so on. This is what I talked about last week. Technique and the applying of it is something that can be learned.
  2. Artistic. Now here we reach a part that is much more difficult to learn or maybe even not to be learned. Because here also a sense of feeling plays a major part. Feeling for the image and for the relations in an image. So you need feeling for composition.



You could say that about 90 percent of photography can be learned.
The other 10 percent is determined by a feeling for an image which is necessary to make a really good image that also moves other people.

Now what is composition?

There are several ways to describe what composition means.

The word composition is used in art , music and writing to convey the fusion of separate elements to form a whole. A music composition is the sum of its individual notes. A written composition is the sum of all its words. Likewise a photographic composition is the sum of all its graphical elements. The main subject, the foreground, the background and any supplemental subjects within the frame.

Composition is the start of the photographic process on the creative side.
On the technical side we start with “light” which is the raw material for our image and work with the exposure controls or technical elements: shutter, aperture, lenses and so on.

Composition is the placement of elements within the restriction of the frame. With a 35mm or SLR camera this a rectangle either in landscape or in portrait position.
In either case the frame is going to see less than our eyes so the trick is to decide what to point the camera at.

A photo has two major parts.

First is the subject which is what we take a photo of.
Second is treatment which is how we arrange that subject within the frame. How we compose the photo.

What makes a great composition is a very subjective thing. How someone responds to an image depends on their past experiences (memory),their interests and what they are looking for. This is why the same picture often receives a variety of responses from different viewers
So to create an effective image the photographer must understand the way people respond to the various kinds of visual organisation. For this there are a number of “rules” of composition that if used well will give a good photograph.

There are several classic ways to compose a photograph. To use these methods you will need to train yourself to see your subject in terms of lines and shapes. Sometimes lines in a photograph are obvious, like the horizon in a landscape. Other times the lines are not that obvious.

Lines

A line represents a "path" between two points. A line can be straight, curved, vertical, horizontal, diagonal, or zigzag. Lines imply motion and suggest direction or orientation. A line can also be implied, that is filled in by the mind when several points are positioned geometrically within a frame. Placing four dots on a page in the shape of a square can imply the points are linked as the mind searches for recognizable patterns. The direction and orientation of a line can also imply certain feelings. Horizontal lines imply tranquillity and rest, whereas vertical lines imply power and strength. Oblique lines imply movement, action and change. Curved lines or S shaped lines imply quiet, calm and sensual feelings. Lines that converge imply depth, scale and distance - a fence or roadway converges into the distance provides the illusion that a flat two-dimensional image has three-dimensional depth. A line is an effective element of design because it can lead the viewer's eye. To create more effective photographs actively look for lines and arrange them within your viewfinder to invoke specific feelings.

Shapes

Shapes are the result of closed lines. However shapes can be visible without lines when an artist establishes a colour area or an arrangement of objects within the camera's viewfinder. Some primary shapes include circles, squares, triangles and hexagons all of which appear in nature in some form or another. Space is defined and determined by shapes and forms. Positive space is where shapes and forms exist; negative space is the empty space around shapes and forms. For images to have a sense of balance positive and negative space can be used to counter balance each other.

Form - Light & Dark

Form refers to the three-dimensional quality of an object, which is due in part to light, and dark areas. When light from a single direction (e.g. our sun) hits an object, part of the object is in shadow. Light and dark areas within an image provide contrast that can suggest volume. Factors that can affect our feelings towards an image include the direction of the light source, from above or below, and the gentleness or abruptness of the half tones. Light coming from behind a subject can form a silhouette resulting in object that is completely black against a lighter colored background. Silhouettes appear as two-dimensional shapes lacking form. The absence of colour often enhances our perception of form for instance in black and white photographs. Light emitted from above and to the side when applied to portraits creates what is often referred to as "Rembrandt lighting". This form of lighting emphasizes edges and depth. In landscape photography oblique lighting occurs early and late in the day where it enhances the natural texture of the landscape and is often accompanied by warm or cool colour casts.

The rule of thirds and the golden mean.

One of the most talked about rules in photography is the rule of thirds,
which is the rule where a picture is divided into three sections vertically and horizontally and the lines and points of intersection represent places to position important visual elements. It is not necessary to try and match up lines in your scene to the exact grid. The focal point should be placed near or on any of the four intersection points created by those lines.
The origin of the rule of thirds derives from another “rule” called the “Golden Mean” also called the “Golden Ratio”. The “Golden Mean” and its application are similar although the golden ratio is not as well known and its points of intersection are closer together.
The golden ratio is comprised of two parts that follow the Fibonacci sequence.

0-1-1-2-3-5-8-13-21-34-55 etc

Each succeeding number is equal to the sum of two preceding numbers. The ratio formed 1:1.618 is called the golden ratio or golden mean. If you look at the lines in the image they make up squares. All of these squares put together in this way come together to form a rectangle . the ratio of the squares in this rectangle is composed of the number 1.618 which is the golden rectangle.
Now if you divide each smaller window with the same ratio and join their corners you end up with a logarithmical spiral. This spiral is a motif found all over the natural world. For instance in the Nautilus shell , in flowers and flower petals in pines etc. Flower petals and pinecones are two examples of spiral design that use the golden ratio. Why this ratio of 1.168? this ratio provides the flower petals and pinecone with maximum exposure to sunlight and allows raindrops to flow down to the roots in the most effective way.
The sunflower positions its seeds in a golden ratio spiral because it is the most effective manner of having as many seeds as possible in a given amount of space and allowing them to remain un-crowded within that space.

  • In music compositions symphonies of Mozart and Beethoven can be broken down into this ratio.
  • Leonardo da Vinci based all sorts of his artwork experiments and theories on the golden mean. Here we see his famous painting “the last supper”. And also the Mona Lisa is based on the golden ratio.
  • In Architecture there are also some very well known building and architects that use the golden ratio in their design.
  • The Egyptians used the golden ratio for their pyramids and the lay out of the three great pyramids of Giza use the curve of the golden ratio.
  • The Greek recognized it as “dividing a line in the extreme and mean ratio” and used it fot beauty and balance in the design of the Parthenon for instance.
  • Yet another example is the “Notre Dame” in Paris.
  • And of course there is Le Corbusier who developed a scale of proportions which he called “Le Modulor” based on the human body whose height is divided in golden sections commencing at the navel.
  • Finally, Studies on top fashion models some years ago revealed that their faces have a large number of characteristics with exactly the ratio 1.618.



Because of the fact that the golden ratio occurs so frequently in nature it may be that we , on some basic instinctive level tend to find beauty in things that correspond with this ratio and use it as a major composition element.

But there are more rules that we can use to accomplish a nicely balanced and composed image that will keep the attention of the viewer.

Rules of Compostion

1. Simplicity

The best way to present a clear message in a photograph is to keep the composition simple. The fewer elements you have to work with, the easier it is to design a pleasing image and control the viewer's eye movement. There are several ways to simplify a composition, but the primary method is to move in closer to the main subject. Photojournalist Robert Capa said it best: "If your pictures aren't good enough, you're not close enough." Whether you physically move the camera position closer or zoom in optically, getting closer allows you to fill the frame with the subject, paring the composition down to its essential components. It removes visual distractions from the edges of the frame, eliminates superfluous elements and defocuses the background. Shallow depth of field helps to isolate the subject from a busy background by blurring objectionable clutter, and may even create soft pools of complementary color behind the subject.

2. Leading lines

Another compositional technique to create energy and movement in a photograph is the use of leading lines. Whether they are graceful curves or dynamic diagonals, all lines should lead the viewer's eye to the focal point. But be careful with the use of leading lines. They can also work against you by directing the eye away from the subject or, if the line divides the photograph in two, leading it right out of the image.

3. Frame within a frame

Another way to strengthen a composition and to focus attention and the sensation of depth is to use objects or shapes in the foreground as a frame within a frame. All sorts of things can be used as frames: archways, door and window openings, a hole in a wall, the overhanging branches of a tree and even the play of shadow on a scene. Frames work best if they are darker than the main subject.

4. Rhythm

Rhythm refers to the regular repeating occurrence of elements in the scene just as in music it refers to the regular occurrence of certain musical notes over time. In photography the repetition of similar shapes sets up a rhythm that makes seeing easier and more enjoyable. Rhythm is soothing and our eyes beg to follow rhythmic patterns. To be effective, rhythm also requires some variability - rhythm that is too similar or perfect may be boring. Therefore when composing your images look for repetition with variation. For instance if you are photographing a fence - one that is perfect will not hold a viewers interest for long, but one in which some of the posts are bent, broken, larger or smaller will generate more viewer interest.

5. Color

On colours there has been a lot of research on its effect and how we respond to different colours. Colour effects us emotionally with different colours evoking different emotions. So colour can be used in composition to draw attention to the subject. The so called warm colours (red orange yellow) tend to draw attention in an image. The cool colours (blue violet and green) seem to go more to the background. You can also use colour to create specific effects. With careful framing and camera angle you can draw attention to a relatively small but bright coloured subject against a more subdued background. But bright patches of colour can also divert the eye to minor parts of the scene.
Analogous colours are colours that are adjacent to each other on the color wheel, e.g. yellow and green Analogous colours on the colour wheel "get along" and are referred to as being harmonious. Analogous colours are often used in visual design and have a soothing affect. Complementary colours are colours opposite to each other on the color wheel, e.g. Blue-violet and yellow. Complimentary colours exhibit more contrast when positioned adjacent to each other -for example yellow appears more intense when positioned on or beside blue or violet.

6. Negative Space

Negative space is a term used in photography that implies only a tiny fraction of the frame is taken up by the actual subject. Negative space is usually used either to make the subject seem very small, or to give the impression of the subject being in a wide-open space.

Finally

Now having said all this about the rules of composition that you have to use to get a nicely balanced, visual attractive photograph, we all know that rules are there to be broken. So see them as guidelines and use them as such.
Often you'll get a far better picture by intentionally breaking the rules - placing the horizon across the middle of the picture, or your focal point in the centre. The thing to remember is that whatever you do, make sure you have a reason for doing it. Knowing why you do something and what effect it will have, leads to good composition.

There are no pages that link to this file.