BK4070 lezing3

From TOI-Pedia

Dit artikel is bedoeld om de achtergrond informatie, die normaal in de lezing zou worden behandeld, beknopt weer te geven.

Concept visualisatie

Een concept visualisatie
Een definitieve visualisatie

Wanneer je een ontwerp maakt is er in het begin van het ontwerp proces nog niets definitief. Het is daarom niet aan te raden tijdens deze fase een visualisatie van het ontwerp te maken, die er uitziet alsof het definitief is. Je opdrachtgever (of in dit geval misschien je docent) krijgt dan namelijk het gevoel dat hij geen invloed meer heeft op materiaalkeuze, kleur, laat staan op het ruimtelijk ontwerp. Daarom is het verstandig om een meer conceptuele visualisatie te maken.

In een conceptuele visualisatie laat je de details weg. Denk aan een tekening 1:500. Met behulp van schaduw effecten, kleuren en foto's van materialen werken we een vrij simpele lijntekening op tot een sfeervolle visualisatie. Waarbij het er om gaat een niet tè realistisch beeld te creëren, maar meer om een sfeer en een aanzet tot kleur en materiaal gebruik.

De programma's die we hiervoor gebruiken zijn Photoshop (of het gratis Gimp) en Illustrator (of het gratis Inkscape). Met behulp van vooral Photoshop (of Gimp) kun je, na een beetje oefening, heel snel resultaat krijgen.


Vector tekening

Perspectief lijntekening

Het is verstandig om in ieder geval in eerste instantie aan de slag te gaan met een vector tekening. Een vector tekening is een tekening waarbij alle lijnen en vlakken wiskundig zijn gedefinieerd. Hierbij zijn de lijnen altijd scherp. Dit in tegenstelling tot een pixel plaatje, waarbij het beeld is opgebouwd uit vierkantjes die samen een beeld creëren.

Wanneer je ver inzoomed bij een pixel plaatje, zul je zien dat de overgang tussen kleuren een geleidelijke overloop is van de ene kleur naar de andere. Dit is de enige manier om met behulp van pixels een net niet horizontale of verticale lijn toch scherp te laten lijken. Wanneer je vlakken in je lijntekening netjes wilt inkleuren is dat daarom een stuk eenvoudiger met een vector tekening.

Licht en donker simuleren

Perspectief lijntekening met gekleurde vlakken

Hoewel de lijntekening al perspectief heeft, is het soms toch lastig om de ruimtelijkheid in het onwerp goed te zien. Het simuleren van lichte en donkere delen helpt enorm om meer diepte te creëren. Met behulp van gekleurde vlakken kunnen we vrij eenvoudig een dominante richting van het licht simuleren. Je kiest een richting waar het licht vandaan komt en door logisch na te denken bepaal je per vlak of het nu juist wat donkerder of lichter moet zijn.

Uitwerken in Photoshop

Na het bepalen van de hoofdkleuren en de basis belichting, kan het beeld verder uitgewerkt worden met Photoshop. Photoshop geeft de mogelijkheid om het plaatje eventueel tot bijna fotorealsitsch uit te werken. Het toepassen van effecten en knippen en plakken van delen van (bijvoorbeeld) foto's in Photoshop heet "Digital Matte Painting" en geeft je de mogelijkheid om de sfeer en het detailniveau geheel naar jouw hand te zetten.

Matte painting

Matte painting van gerenderde gebouwen by Ronen Bekerman

Matte painting wordt veel gebruikt om niet bestaande situaties te visualiseren, zowel in stille als bewegende beelden. Door strategisch effecten en plaatjes te gebruiken, wordt laag voor laag een beeld gecreëerd. Op het internet zijn veel tutorials te vinden over matte painting. Hoewel deze vaak qua eindresultaat ver af liggen van een beeld dat je voor een architectuur presentatie zou willen gebruiken, zijn de toegepaste technieken wel grotendeels hetzelfde. Wanneer je enige handigheid hebt gekregen in matte painting kun je vrij snel een plaatje creëren in photoshop.

De technieken van matte painting kunnen natuurlijk ook worden toegepast op plaatjes die gerenderd zijn met materialen en dergelijke. Maar ook volledig zonder 3D model kun je een plaatje samenstellen. In het plaatje hieronder kun je zien wat je met alleen foto's kunt doen. Schuif de slider op het plaatje heen en weer om de "before" en "after" te zien. Hier kun je een aantal matte painting videos vinden die de verschillende stappen laten zien.

MattePainting before.jpg
MattePainting after.jpg

Ambient Occlusion

Perspectief lijntekening met gekleurde vlakken en ambient occlusion

Om je tekening nog meer diepte te geven is één stap erg belangrijk. Het toevoegen van de zogenaamde "Ambient Occlusion". Wanneer 2 vlakken bij elkaar komen en een binnenhoek vormen kan er dicht bij de hoek minder licht komen dan iets verder van de hoek af. Hierdoor is het in de hoek iets donkerder. Het resultaat van de "Ambient Occlusion" is dat de ruimtelijkheid nog een stuk duidelijker wordt.

Tutorial

In de tutorial Conceptual Architectural Visualisation wordt stap voor stap beschreven hoe je een concept visualisatie kunt maken.

Buidling Information Modeling

Het probleem in de bouw

Stapels tekeningen van veel verschillende actoren

De bouw is een zeer gefragmenteerde industrie, waarbij veel actoren een rol spelen. In het bouwproces hebben deze actoren veelal hun eigen verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid. Deze verantwoordelijkheid en aansprakelijkhheid kan tot tegengestelde belangen leiden en kan actoren de neiging geven om risico's te vermijden.

Daarnaast is er een hoog volume aan ontwerp gerelateerde data die moet worden gecommuniceerd. Een effectieve communicatie van het ontwerp wordt cruciaal.

Wat is BIM?

Alle informatie in één database

Een Building Information Model bestaat uit intelligente bouw objecten, die bestaan in een enkele database, welke het hele ontwerp beschrijft. Een database waarin zowel informatie over de locatie, grootte en vorm van het object staat, maar ook informatie over bijvoorbeeld materiaal, prestatie eisen die aan het object gesteld worden en kosten. Het model wordt niet alleen gebruikt voor het ontwerp en het bouwproces, maar gedurende de gehele levenscyclus van het gebouw.


Het doel van BIM is:

  • toename in de snelheid van het bouwproces
  • aanbieden van precisie en flexibiliteit
  • verbetering van de samenwerking tussen actoren
  • mogelijkheid van geïntgreerde analyse en simulatie
  • mogelijkheid van 'File to factory'


Een BIM-systeem is een 2d of 3d representatie van het ontwerp, waarbij een koppeling wordt gemaakt tussen vorm, functie, prestatie en kosten. Een eventuele parametrische structuur in een BIM-systeem maakte het mogelijk complexe relaties vast te leggen tussen de bouw objecten en meer abstracte data zoals ruimte, geometrie, data en prestatie.

Meer informatie

Hier kun je de de originele lezing van het BIM gedeelte vinden zoals die zou zijn gegeven op 25 april 2012.

Personal tools
Actions
Navigation
Tools